BONA PRÀCTICA PERIODÍSTICA

Trileros del agua

Temes: dret a l’aigua, sostenibilitat, decreixement econòmic

Fitxa identificativa

Títol: Trileros del agua

Any: 2018

Direcció: Ricardo Gamaza

Producció/país: Espanya

Durada: 65 min.

Gènere: Documental

Localització video

L’aigua és un Bé ndispensable per a la vida. De fet, suposa el 90% del pes d’una persona. És tan necessària, que no podem estar més de 5 dies sense beure’n.

El 28 de juliol de 2010, l’ONU va reconèixer d’una manera explícita el dret a l’aigua. És a dir, que l’accés a l’aigua potable i el seu sanejament són essencials per a la realització de tots els drets humans. Una persona ha de disposar d’entre 50 i 100 litres diaris, i el seu accés ha de ser confortable al màxim, sense superar el quilòmetre de distància.

Part de la ciutadania desconeixem aquest fet. Però el lamentable, és que moltes empreses gestores de l’accés i potabilització de l’aigua el tragiversen i l’instumentalizen, precisament per justificar el seu lucre en el comerç de l’aigua. Aquest fet es denuncia en el documental de recerca Trileros de l’aigua dirigit per Ricardo Gamaza de la productora Ecoperiodismo.

El documental fa un recorregut sobre com la gestió de l’aigua passa de ser una responsabilitat de les entitats públiques a caure en mans de grups empresarials. Gurps que no només fan negoci amb aquest ben fonamental, sinó que presumeixen d’això. Una mostra són les paraules del President de l’Associació de proveïment d’Aigua de Aljarafesa: “l’aigua és un bon negoci, perquè la gent està acostumada a pagar”.

Davant discursos com aquest no es pot romandre impassible. Està en mans de la ciutadania combatre casos de privatització de l’aigua (i el seu consegüent oligopoli) com el que segueix vigent amb l’espoli de l’energètica Endesa per part del grup Enel.

A Enginyeria Sense Fronteres Balears vam tenir la sort de poder projectar aquest documental i recolzem que la gestió de l’aigua sigui un servei públic, de qualitat, i que garanteixi a totes les persones l’accés. És la nostra obligació conscienciar a les persones per evitar aquests processos de privatització en les nostres localitats.

En aquesta línia, es durà a terme el projecte “Som Aigua” on es treballaran aquests i altres conceptes amb la finalitat de lluitar per un dret que, a dia d’avui, en molts punts de Balears no s’està garantit i que sempre està en el punt de mira de grans entitats inversores.

Si vols veure el documental ja està disponible i lliure de drets al web www.trilerosdelagua.com, gràcies a la generositat del seu equip de producció.

La entrada Trileros del agua aparece primero en Foro Comunicación, Educación y Ciudadanía.